Covid 19 Önlemleri
AkTur

Covid 19 Önlemleri

Değerli Misafirimiz,

COVID-19 Salgını nedeni ile tesislerimizde alınan tedbirlerle ilgili düzenlemeleri aşağıdaki gibi bilgilerinize sunmak isteriz.

Bu maddelere ilaveten, Covid-19 salgınının önlenmesi kapsamında bulaş riskini azaltmak amacı ile bu sezon Plaj Havlusu Hizmeti veremeyeceğimizi de önemle bildirmek isteriz.

Sağlıklı bir tatil geçirmeniz için alınan tedbirler ile ilgili yazımızın dikkate alınmasını saygılarımızla arz ederiz.

COVİD -19 TEDBİRLERİ İLE İLGİLİ DUYURU

a) Virüs ile mücadele bilim kurulu tarafından açıklanan, temaslı ve yakın temaslı vaka tanımlarında kullanılan 1,5m. mesafe mutlak surette uygulanacaktır. Bu açıdan tesis içi bütün alanlarda misafir ve çalışan arası 1,5 m. mesafe aralığının sağlanması uygulanacaktır. 

b) Aynı ortamda 15 dk. bulunma algoritmasını konaklama tesislerimizde riayet olunacaktır.

  1. Bununla beraber, misafir ve çalışanların mecburen bir araya geldiği operasyon faaliyetlerini, mümkün olduğunca 15 dk. içerisinde bitirmeye çalışmak gerekir. Örneğin; İşletmeler; misafir giriş işlemleri (check-in) sırasında, misafirleri güvenli mesafe sağlayacak şekilde bekleterek, check-in işlemlerini her bir parti misafir için maksimum 15 dk. içerisinde bitirmeyi planlanacaktır.

  2. Check-in veya Check-out da resepsiyon masasına yaklaşım için belirli işaretlemeler yapılacak, ayrıca oturma düzeni bu kurala göre düzenlenecektir.

  3. Restoranlar, plajlar, A la Carte restoranlar vb. ortak kullanım alanları ile ilgili her işletme kendi yapısına uygun fiziki düzenlemeleri yukarıda belirtilen esaslar dahilinde planlamalıdır. 

  4. Girişlerde mutlaka ateş ölçümü yapılacaktır.

  5. Siteye giriş yapan her çalışan mutlaka dezenfektasyon kabininden geçecektir.

  6. Mutlaka eldiven ve maske kullanılacaktır.

  7. Dairelere giriş de mutlaka ayakkabılara plastik poşet takılacaktır.

  8. Kullanılan eldiven ve maskeler genel çöp kovaları yanına konulan eldiven ve maske DİĞER ATIK YAZILI kutularına bırakılacaktır.

  9. Çalışanlar işyeri ve kendilerine tahsis edilen konaklama alanları dışına ASLA çıkmayacaklardır. Yabancılarla temas dan kesinlikle kaçınılacaktır.

  10. Ayrıca oluşturulan birimler periyodik olarak her hafta pazartesi ve Cumartesi günleri saat 11.00 ile 12.00 arasında konuları ve alınmış ve alınacak tedbirleri kontrol ve değerlendirme yapacaktır.
     

Gıda Güvenliği Ekibi;

Gıda güvenliği ve hijyeni konusunda, satın alma, mal kabul, depo, mutfak ve gıda üretimi ile  sunumundaki tüm departman yöneticileri alınan önlemler ve süreçler konusunda periyodik toplantılar ile değerlendirmelidir. 

Bu değerlendirmeler periyodik olarak her hafta Pazartesi ve Cumartesi günleri saat 11.00 ile 12.00 arasında konuları ve alınmış ve alınacak tedbirleri kontrol ve değerlendirme yapacaktır.
 

GIDA GÜVENLİĞİ EKİBİ AŞAĞIDAKİ KİŞİLERDEN OLUŞACAKTIR.

Uygulama ve koordinasyon sorumlusu :N. Arda Yaşın

Üyeler :

1) Güvenlik Amiri :Ferhat Yılmaz

2) Satın alma ve depo sorumlusu :Barış Solcum

3) Mutfak sorumlusu (Arşipel ana mutfak) :İbrahim Öztürk

4) Personel yemekhane sorumlusu) :Giray Topan

5) Plaj işletme ve restaurant sorumlusu :Deniz Eyinç

6) Teknik müdür :Ersin Çoban
 

Gıda güvenliği ekibi alınan kararları Genel Müdür’e bilgilendireceklerdir. Gerektiğinde Genel Müdür ve Yön. Krl. üyesi Dilşat Andiç de toplantılara katılacaktır.

Gıdalardan veya yüzeylerden bulaşma riskleri tanımlanmalı ve bu risklerin minimize edilmesi veya ortadan kaldırılması için alınması gereken önlemler belirlenmelidir. 

Bu konuda çalışanlara gerekli bilgi ve eğitim verilerek takibi yapılmalıdır.

Mal Kabulünde dikkat edilecek hususlar;

Gıda güvenliği kriterlerine ek olarak Covid-19 küresel salgını süresince; 

  1. İşletmeye ürünlerin kabul aşamasında, hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazları, el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipman bulundurulmalıdır. El dezenfektanı ve Atatürk büstü parkında sınırları belirtilmiş bir alan belirlenecek ve mal kabul aşamasında bu yerde gerekli eldiven, maske ile çalışma yanında dezenfektasyon yapılmış olacaktır.

  2. İşletmeye giriş yapacak tüm araçlar tesellüm alanındaki yığılmayı önlemek ve güvenli sosyal mesafeyi sağlamak amacı ile belirli bir plan doğrultusunda / sıra ile içeriye alınmalıdır.

  3. Tedarik bölgesine giriş yapacak tüm tedarikçi çalışanlarının kapı girişi esnasında güvenlik personeli tarafından ateş ölçümü yapılmalıdır. Maske, eldiven, tek kullanımlık önlük vb. kişisel koruyucu donanımlarını giymelidir. Park alanına araç giriş ve çıkışını sağlayan kapı araç girişlerine tamamen kapatılacak, tedarikçi araçlar dışında hiçbir suretle araç girişine izin verilmeyecektir.

  4. Doğrudan misafir tüketimine/kullanımına sunulacak ürünler dezenfekte edilmeli, diğer ürünler ise depolarında min. 12 saat bekletildikten sonra tüketime/kullanıma sunulmalıdır. 

  5. Satın alma birimi tarafından yapılan alımlar öncelikle onaylı tedarikçilerden, uygun nitelikte ve ambalajlı ürünler arasından tercih edilmelidir. 

  6. Yiyecek üretim alanlarına gıda güvenliği ekibi onayı dışında misafir ve ziyaretçi kabul edilmemelidir. 

  7. Meyve ve sebzelerin dezenfeksiyonu yapılmalı ve yapılan işlemler kayıt altına alınmalıdır.

  8. Doğrama tahtaları/tezgâhları ile bıçak ve diğer aletler çiğˆ ve pişmiş¸ yiyeceklerin hazırlanması için renk kodları verilerek ayrı ayrı tanımlanmalıdır. 

  9. Tek kullanımlık eldivenlerin hangi alanlarda kullanılması gerektiği tanımlanmalı, çalışanların eldivenleri doğru kullanması yönünde eğitimler verilmelidir.

  10. Kullanılan gıda malzeme, ekipman ve makineleri her kullanım öncesi ve sonrası temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. 

  11. Depolarda içeriğine bağlı olarak her hafta pazartesi günleri sıklıkta temizlik ve dezenfeksiyon yapılmalıdır. 

  12. İşletme genelinde açıkta yiyecek ve içecek taşınmayacaktır. 


RESTAURANT GİRİŞ VE YEMEK SUNUM ALANLARINDA ALINACAK TEDBİRLER 

  1. Yiyecek içecek sunum üniteleri girişlerine dezenfeksiyon üniteleri YERLEŞTİRİLECEK VE HER MİSAFİRİN KULLANMASI SAĞLANACAKTIR.

  2. Açık büfe UYGULAMASI KESİNLİKLE YASAKTIR.

  3. Aynı anda misafir restoran giriş sayısını azaltmak üzere 1,5 METRE SOSYAL MESAFE UYGULAMASINA RİAYET EDİLECEKTİR

  4. Rezervasyon oluşturması ve ilgili saatte kullanım yapmaları SAĞLANACAKTIR.

  5. Misafirlerin sosyal mesafeye göre azaltılmış masa düzeninde servis alacağı restoran kapasitesi yeniden planlanacaktır.

Yeme-içme alanları için temizlik dezenfeksiyon işlemleri;

THE NEW ARCHIPEL Restaurant’da her gün saat 18.00 de Mavi Plaj Restaurant ve plaj alanları ile güneşlenme alanları ve şezlonglar; yeme içme alanları ve ekipmanları her gün sabah saat 07.00 de yapılacaktır bu saatlerde bitirilmiş olacaktır.

Yapılan işlemler kontrol edilerek işlemi yapan tarafından tutulacak kayıt defterine ad ve soyadı ile imzası alınacaktır.


Servis ;

  1. Restoranlarda ve barlarda, enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için oturma düzeninde misafirler arası mesafe 1 m’den az olmayacak şekilde (tercihen 2 m.), kişi başı kullanım alanı 2,5 m2 olacak şekilde düzenlenecektir.

  2. Bar desklerinde bulunan oturma tabureleri kaldırılacaktır.

  3. Tüm servis personelleri fiziksel mesafeye uygun şekilde hizmet sağlamalıdır.

  4. Misafir masalarından boş toplayan çalışan ile kuver açan çalışan birbirinden ayrılmalıdır. 
    Mümkün olmaması durumunda boş toplama işlemi sonrasında derhal ellerin dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

  5. Yıkanmış olan servis malzemelerin takım silme işlemi personel tarafından yapılıyor ise personelin eldiven giymesi sağlanmalıdır. Masaların her kullanımından sonra dezenfeksiyonu sağlanmalı ve yeni kullanıma hazır hale getirilmelidir. 

  6. Kumaş peçeteler yerine kâğıt peçete kullanılmalıdır. 

  7. Kâğıt cepli, paketli çatal - kaşık - bıçak kullanılmalıdır. 

  8. Tuzluk, karabiberlik (menaj) takımları, şeker, kürdan vb. yerine tek kullanımlık paketler 
    kullanılacaktır. 

  9. Mama sandalyelerinin her kullanım sonrası tümüyle dezenfekte edilip masa bölümleri streçle sarılacaktır.

  10. İşletmede ortak kullanım alanlarında su dolapları/su sebilleri, dondurma dolapları, sıcak, soğuk içecek makineleri, vb. kaldırılmalı veya bir görevli tarafından servisi sağlanmalıdır. El teması bulunan noktaların sürekli dezenfeksiyonu yapılmalıdır.

  11. Kullanılan pipet ve karıştırıcı çubuklar paketli olmalıdır.

  12. Buz kürekleri / maşaları çapraz bulaşma olmayacak şekilde muhafaza edilmeli ve sık sık dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

  13. Barlarda içecek yapımında kullanılan limon, nane vb. ürünler dezenfekte edilmiş olmalı, çapraz bulaşma olmayacak şekilde dilimlenmeli ve kapalı muhafaza edilmelidir.

  14. Masalarda menülerin kaldırılacak ve menüler kara tahta konularak görülebilir yerlere konulacaktır.

  15. Masalarda bulunan dekoratif amaçlı malzemeler kaldırılmalıdır. 


Bulaşıkhane;

Bulaşık makinelerinde yıkama 60-65 °C, durulama 80-85 °C’de sıcaklıkta yapılmalıdır. 

Buz makinalarında içme suyu kullanılmalıdır. Dışarıdan buz kesinlikle alınmamalıdır.


Oda Servisi;

  1. Sunumlar paket, galoş vb. şekilde kapatılarak hazırlanmalıdır.

  2. Ortak kullanım alanlarının kişi yükünü azaltmak için, oda servisi hizmetini teşvik edici menü ve fiyat politikaları uygulanacak olup misafir dairelerine gerekli basılı evraklar konulacaktır. 

  3. Servis yapan çalışan misafir dairesine mümkünse girmeyecek olup kapıda servisi yapacaktır, bu durumda da fiziksel mesafeyi koruması ve kişisel koruyucu önlemleri alması (maske ve/veya) gereklidir. 

  4. Oda ikramları, doğum günü pastası, kuruyemiş, meyve vb. dilimlenmiş ve açık sunumlardan kaçınılarak, paketlenmiş sunumlar tercih edilmelidir. Dilimli meyveler yerine adetlik meyveler konulmalıdır. 


Temizlik ve Dezenfeksiyon Planı; 

  1. Tesise müşteri dışında misafir kesinlikle alınmayacaktır.

  2. Tesise giriş tek kapıdan yapılacak bu mahallere iki adet dezenfektasyon kabinleri konulmuş olup misafirler için kendi kabinlerinden, tüm çalışanlarda kendi kabinlerinden kabinden geçerek alınacaktır (İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılan kabinler örnek alınmıştır.) Kullanılan dezenfeksiyon ürünü asla sağlığa zararlı olmayıp elbiseler üzerindeki virüsleri temizleme amaçlı konulmuştur.

  3. Girişlerde gerek misafirlerimiz ve gerekse çalışanların ateş ölçer marifetiyle ateşleri ölçülecektir. Keza tüm plaj, restaurant girişlerinde ateş ölçer cihazları bulundurulacaktır.

  4. Keza plajlara misafir dışında müşteri alınmayacaktır. Tesis giriş ve çıkışlarında gerekli, engelleyici tertibatlar alınmıştır.

  5. Tüm çalışanlar şirketimize ait lojmanlarda kalacak, dışarı ile temas önlenecek olup, dışarıdan hiçbir çalışan site içine alınmayacaktır.

  6. İşletmelerin tüm bölümlerinin mevcut temizlik ve dezenfeksiyon planları gözden geçirilmeli, Covid-19 riskleri göz önünde bulundurularak ilave alınması gereken önlemler belirlenmelidir. Bu temizlik ve dezenfeksiyon planlarının uygulaması ile ilgili personel eğitimli olmalı ve eğitim kayıtları tutulmalıdır. 

  7. Temizlik ve dezenfeksiyon planında; ne, ne ile, nasıl, hangi sıklıkla ve kim tarafından yapıldığı ve hangi kişisel koruyucu donanım gerektirdiği detaylı bir şekilde tanımlamalıdır. 

  8. Temizlik ve dezenfeksiyon planları tesis tarafından hazırlanabileceği gibi, kimyasal tedarikçileri tarafından da departman bazlı hazırlanıp yönetime sunulabilir. 

  9. Temizlik ve dezenfeksiyon planları personelin görebileceği şekilde yayınlanmış (asılmış) olmalıdır. 

  10. Bütün daireler giriş de tamamen dezenfekte edilecek isteyen misafirlerimizin isteği doğrultusunda da ücretsiz bu işlem yapılacaktır.

  11. Ortak alanlar girişler her gün dezenfekte edilecektir.
     

Kimyasallar;

Biyosidal ürün ruhsatlı viral etkenlere yönelik kimyasalların kullanılacağı gibi Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği “İzinli Biyosidal Ürünler” listesinde bulunan ürünler arasından kullanılacak olan ortam, ekipman ve yüzeye uygun olan ürünler tercih edilmektedir.

Ekipmanlar;

Covid-19 krizi dönemi kritik öneme sahip ekipmanlar yedekli olarak satın alınmıştır.

İsteyen misafirlerimizin girişte araç içinin dezenfekte edilmesini talep etmesi halinde bu talep diğer hizmetlerin aksamaması şartıyla yerine getirilmesi sağlanacaktır.

Plaj, restaurant ve ortak alanlara el dezenfektasyonları konulmuştur. Doluluğu her gün takip edilecektir.

İşletme içerisinde Covid-19 kapsamında alınan önlemlerin, gıda güvenliği ekibi tarafından kontrolü ve doğrulamaları yapılacaktır.
 

Covid-19 Kapsamında Alınması Gereken Fiziki /Operasyonel/Altyapısal Önlemler ve Departman Uygulama Önerileri 

  1. Misafirlerin geldikleri yer, son günlerde ziyaret ettikleri ülkeler ve ülkemizde kendileriyle irtibata geçilebilecek adres ve telefon numarası ile sağlık durumunu belirten Beyanı ve konaklaması süresince Covid-19 semptomları göstermesi durumunda; işletmenin belirlediği Covid-19 Aksiyon Planına uyacağını onayladığı Misafir Beyan ve Taahhütnamesi Formu farklı dillerde hazırlanmalı ve check-in sırasında veya öncesinde online olarak misafire ve beraberinde konaklayan misafirlerce doldurulacaktır.

  2. İşletme içerisinde misafir ve çalışanların güvenliğini sağlayacak fiziki mesafeleri belirlemeli ve bu kapsamda gerekli önlemleri almalıdır. 

  3. Tesise gelen kargoların uygun bir alanda kargo kabulü sağlanmıştır, (Resepsiyon arkası) gelen kargoların dezenfekte edilmesi sağlanacaktır.

  4. Oda anahtarı, havlu kartı, kalem vb. misafirlerin el teması olan ekipmanların birimler tarafından dezenfeksiyonu yapılmış olacaktır.

  5. İşletmedeki odaların fiziki mesafesi, toplam kapalı alan hacmi ve ortak kullanım alanlarının kapasitesi göz önünde tutularak doluluk oranı planlanmış olup, kapasite azaltılacak olmakla beraber, misafirlerimize tahsis edilen müstakil bir daire olduğu cihetle her bir kişi için 2,5 m2lik sınırlama dışında bulunmaktadır. 

  6. İşletme içerisinde etkinlik, hizmet vb. tanıtım için kullanılan el broşürleri, flyerler vb. ortak alanlarda misafire yönelik konulan dergi, magazin, kitap vb. basılı yayınlar, küresel salgın dönemince kaldırılacaktır.

Kapı Güvenlik 

Kapı güvenlik personeli giriş çıkışlarda fiziksel mesafeyi koruyacaktır. Gerekli kişisel koruyucu önlemler (maske, siperlikli maske ve eldiven) kullanmalı ve el dezenfektanı bulundurulmalıdır. 
Güvenlik personeli tarafından ortak kullanılan telsiz/telefon gibi malzemelerin vardiya değişimlerinde teslim öncesi uygun şekilde dezenfekte edilmelidir. 
Personelin işe geliş¸ ve gidişlerinde vücut ısıları ölçülerek kayıt altına alınmalıdır. 
 

14.05.2020

Oğuz Özay Tanıtım